Alt begynner ved tegnebrettet. Å ta smarte valg i designprosessen kan ha en enorm innvirkning på produktets hele livssyklus. Et plagg skal kunne brukes flittig og derfor være av god kvalitet for å holde over tid. Her avgjøres også andre viktige aspekter, som muligheten for reparasjon, sirkulasjon, gjenvinning og miljøpåvirkning i produksjonsfasen.
Design
Ved å designe og skape produkter på en ny måte kan vi bevege oss fra en lineær modell mot en mer sirkulær.
På Bubbleroom bruker vi vår Designer’s Checklist, et veiledende dokument med mål om å fange opp produktets intensjon og bærekraftsaspekter allerede fra det første pennestrøket. Verktøyet brukes sammen med vår Material Score Guide ved utvikling av nye produkter for å maksimere den sirkulære potensialet til et produkt. På sikt er målet at alle våre produkter skal kvalifisere seg til en eller flere av kategoriene.
Bubblerooms Designer’s Checklist er basert på blant annet Ellen MacArthur Foundations visjon om en sirkulær økonomi for mote, som er veiledende for å fremme langsiktig bærekraftig arbeid.
Materialer
Å velge riktig materiale til riktig produkt gjør stor forskjell. Materialvalget påvirker ikke bare produktets utseende og passform, men også dets kvalitet, funksjon og totale miljøpåvirkning. Her kan du lese mer om noen av våre mest brukte fibre og hvordan vi går frem når vi velger materialer.
For å sikre at materialene vi forelsker oss i befinner seg på riktig side av bærekraftsskalaen, har vi utviklet vårt eget fiberrangeringsverktøy, Bubbleroom Material Score Guide. Guiden gir enkel veiledning til vår design- og innkjøpsavdeling under produktutviklingsfasen. Når vi har valgt et høyere rangert alternativ, inkludert økologiske eller gjenvunne fibre, henter vi alltid inn et tredjepartssertifikat som verifiserer ektheten.
Bubblerooms Material Score Guide
Bomull
Bomull er en naturlig fiber med mange gode egenskaper, men å dyrke bomull krever ofte mye vann, plantevernmidler og gjødsel. Hvilken bomull vi velger og hvordan den produseres, påvirker både mennesker og miljø på mange måter. Derfor ønsker vi å velge bedre alternativer til våre produkter der mindre vann og kjemikalier er brukt, noe som gagner bomullssamfunnene.
Vårt mål er at 100 % av bomullen i vårt egendesignede sortiment skal være mer ansvarlig produsert* senest 2025.
*Gjenvunnet, økologisk, Cotton in-conversion, bomull gjennom vårt medlemskap i Better Cotton, bomull fra regenerative dyrkingsmetoder
Økologisk bomull
Ved økologisk bomullsdyrking er ingen kjemiske plantevernmidler, kunstgjødsel eller genmanipulerte råvarer tillatt, noe som er mer skånsomt for både dyrkingsjorden og bomullsbøndene.
Cotton in conversion
«Cotton in conversion» er bomull fra bønder som er i overgangsperioden fra konvensjonell dyrking til sertifisert økologisk bomullsdyrking. Ved å etterspørre bomull i denne fasen, gir vi bøndene trygghet og inntekt i den treårige overgangsperioden.
Gjenvunnet bomull
Gjenvunnet bomull kommer fra produksjonsavfall eller tidligere brukte tekstiler som mekanisk rives opp og spinnes om til nytt materiale. Siden riveprosessen gjør fibrene kortere enn nyprodusert bomull, blandes gjenvunnet bomull vanligvis med ny bomull eller andre materialer for å gi de ferdige tekstilene lengre levetid.
Regenerativ bomull
Formålet med regenerativ bomullsdyrking er å skape en positiv økologisk påvirkning sammenlignet med konvensjonelle dyrkingsmetoder. Metodene inkluderer jorddekke, redusert bruk av kjemikalier, fremme av biologisk mangfold og effektiv vannhåndtering, men også sosialt ansvar, som rettferdige arbeidsforhold.
Lin
Lin, som blir til linstoff, kan dyrkes i kaldere klima. Jo kaldere vær, desto mindre risiko for skadedyr og dermed mindre behov for insektmidler. Lin trenger heller ikke kunstgjødsel, nesten ingen vanning og klarer seg godt på jord som ikke kan brukes til matproduksjon.
Økologisk lin
Ved økologisk lindyrking er ingen kjemiske plantevernmidler, kunstgjødsel eller genmanipulerte råvarer tillatt, noe som er mer skånsomt for både dyrkingsjorden og bøndene.
European Flax
Lin merket med European Flax er dyrket i Europa. Det kjølige klimaet med rikelig nedbør er gunstig for lindyrking, og verken kunstig vanning eller plantevernmidler er nødvendig.
Regeneratfibre - Lyocell, viskose, modal
Vi verdsetter materialer som viskose, lyocell og modal for deres mykhet, fine fall og gode pusteevne. Disse regenererte fibrene er laget av fornybar, plantebasert cellulose fra treråvarer.
På minussiden kan produksjonsprosessen kreve mye energi og kjemikalier når cellulosen skal omdannes til tekstilfibre. Hvis informasjon om hvor råvaren kommer fra mangler, er det en risiko for at den stammer fra ikke-bærekraftig skogbruk. Derfor streber vi etter å bruke de trebaserte alternativene vi vet gjennom verifisering har lavere påvirkning på mennesker, økologi og klima.
Vårt mål er at 100 % av regeneratfibrene i vårt egendesignede sortiment skal være mer ansvarlig produsert* senest 2028.
*Canopy green shirt-rangerte cellulosefibre: https://hotbutton.canopyplanet.org/
Lyocell
Lyocell er en biobasert fiber laget av cellulose fra for eksempel eukalyptustrær. Minst 99 % av prosesskjemikaliene som brukes når tremassen bearbeides under fiberproduksjonen, gjenvinnes i en lukket krets.
Bubbleroom bruker hovedsakelig lyocell fra selskapet Lenzing AG, som går under navnet TENCEL™. TENCEL™ Lyocell-fibre produseres med minst 50 % lavere karbonutslipp og vannforbruk enn konvensjonell viskose ifølge Higg MSI* og er sertifisert i henhold til EU Ecolabel, en merking tildelt produkter som oppfyller høye miljøkrav gjennom hele livssyklusen**. TENCEL™ Lyocell-fibre kommer fra kontrollerte eller sertifiserte trekilder og produseres i en lukket og ressursbesparende produksjonsprosess***.
TENCEL™ er et varemerke fra Lenzing AG.
*Resultater basert på LCA-standarder (ISO 14040/44) tilgjengelig via Higg MSI (versjon 3.7)
**EU Ecolabel for tekstilprodukter (lisensnr. AT/016/001)
***Besparelser tar hensyn til gjenvinning av løsemidler, sammenlignet med generisk (umerket) lyocell. Resultater basert på LCA-standarder (ISO 14040/44) tilgjengelig via Higg MSI (versjon 3.7).
Viskose
I vårt sortiment finnes både konvensjonell og sertifisert viskose, men vårt mål er å øke andelen sertifisert viskose, som LENZING™ ECOVERO™. LENZING™ ECOVERO™ produseres med minst 50 % lavere karbonutslipp og vannforbruk enn konvensjonell viskose ifølge Higg MSI* og er sertifisert i henhold til EU Ecolabel, en merking tildelt produkter som oppfyller høye miljøkrav gjennom hele livssyklusen**. Treråvaren som brukes, kommer fra kontrollerte eller sertifiserte kilder som oppfyller FSC®- eller PEFC-standarder***.
LENZING™ og ECOVERO™ er varemerker fra Lenzing AG.
*Resultater basert på LCA-standarder (ISO 14040/44) tilgjengelig via Higg MSI (versjon 3.7)
**EU Ecolabel for tekstilprodukter (lisensnr. AT/016/001)
***FSC®- (FSC-C041246) eller PEFC- (PEFC/06-33-92) sertifisering.
Modal
Modal er en biobasert fiber som fremstilles gjennom en modifisert viskoseprosess. Modal har høyere fiberstyrke enn konvensjonell viskose, og plagg i modal oppleves ofte som myke og behagelige, med god absorberingsevne og tåler fuktighet godt.
Bubbleroom bruker hovedsakelig modal fra selskapet Lenzing AG, som går under navnet TENCEL™ Modal. Akkurat som TENCEL™ Lyocell-fibre produseres TENCEL™ Modal med minst 50 % lavere karbonutslipp og vannforbruk enn konvensjonell viskose ifølge Higg MSI* og er sertifisert i henhold til EU Ecolabel, en merking tildelt produkter som oppfyller høye miljøkrav gjennom hele livssyklusen**. Råmaterialet kommer fra ansvarlig eller sertifisert skogbruk og produseres i en lukket og ressursbesparende produksjonsprosess***.
TENCEL™ er et varemerke fra Lenzing AG.
*Resultater basert på LCA-standarder (ISO 14040/44) tilgjengelig via Higg MSI (versjon 3.7)
**EU Ecolabel for tekstilprodukter (lisensnr. AT/016/001)
***Besparelser tar hensyn til gjenvinning av løsemidler, sammenlignet med generisk (umerket) lyocell. Resultater basert på LCA-standarder (ISO 14040/44) tilgjengelig via Higg MSI (versjon 3.7).
Polyester og polyamid
Polyester og polyamid er syntetiske fibre som holder over tid, har god funksjon og er ofte enkle å vedlikeholde, noe som gir dem mange bruksområder. Siden råmaterialet er oljebasert og verken fornybart eller biologisk nedbrytbart, har vi som mål å øke bruken av verifiserte gjenvunne alternativer for å redusere vår negative miljøpåvirkning. Ved å bruke materialer som allerede er i omløp, kan vi bidra til å spare naturressurser.
Gjenvunnet polyamid kan produseres av materialer som gamle fiskegarn, mens gjenvunnet polyester hovedsakelig fremstilles av gjenvunne PET-flasker. Materialene kan også gjenvinnes fra produksjonsavfall i fremstillingsprosessen.
Vårt mål er at 100 % av polyesters i vårt egendesignede sortiment skal komme fra gjenvunnet råvare senest 2028.
Ull
Blandt de materialene vi liker ekstra godt, finner vi blant annet ull. Ull kan både varme og kjøle, puster godt og kan brukes lenge med riktig pleie. Vi streber etter å kun bruke ull som er gjenvunnet eller sertifisert ull i henhold til Responsible Wool Standard (RWS), Responsible Mohair Standard (RMS) eller Responsible Alpacka Standard (RAS). Sertifiseringene sikrer at dyrene er behandlet godt og at jorden dyrene lever og beiter på, er brukt ansvarlig når det gjelder plantevernmidler og biologisk mangfold.
Vårt mål er at 100 % av ullen i vårt egendesignede sortiment skal være sertifisert i henhold til GRS, RAF eller tilsvarende senest 2025.
Lær
Læret i våre egendesignede produkter kommer utelukkende fra garverier sertifisert i henhold til Leather Working Group (LWG). LWG arbeider for å forbedre metoder innen lærindustrien og utsteder sertifisering for lærprodusenter (garverier). I sertifiseringen stilles krav om et implementert program for energiforbruk, kjemikaliehåndtering og vannrensing.
100 % av læret i vårt egendesignede sortiment er sertifisert i henhold til LWG, GRS eller tilsvarende siden 2022.
Dun og fjær
I vårt yttertøyssortiment finnes blant annet varme vinterjakker med dunfyll. Vi streber etter å utelukkende bruke gjenvunnet dun eller dun sertifisert i henhold til Responsible Down Standard (RDS). Det sertifiserte dunet spores fra gård til sluttprodukt og sikrer human behandling av gjess og ender gjennom hele dun- og fjærproduksjonen.
100 % av dunet i vårt egendesignede sortiment er sertifisert i henhold til RDS, GRS eller tilsvarende siden 2024.
Dyrerettigheter
På Bubbleroom verdsetter vi dyrenes rettigheter og stiller derfor ekstra høye krav til produkter som inneholder materialer av animalsk opprinnelse.
Fur Free Retailer
Bubbleroom har forbud mot ekte pels og er en del av Fur Free Retailer. Fur Free Retailer er en del av Fur Free Alliance (FFA), en internasjonal sammenslutning av ledende dyr- og miljøvernorganisasjoner over hele verden. Formålet med programmet er å oppmuntre bedrifter til å velge bort ekte pels og veilede forbrukere som søker etiske produkter.
Vår dyrerettighetspolicy
Bubblerooms Animal Welfare & Material Ethics Policy omfatter en rekke krav og restriksjoner som gjelder opprinnelse og håndtering av materialer med animalsk opprinnelse. Policyen er en viktig del av vårt leverandøravtale og følges opp løpende i produktutviklingsprosessen. Et grunnleggende krav er at leverandørene skal følge nasjonale og internasjonale lover som omhandler dyrerettigheter. Dette inkluderer avtaler som Konvensjonen om internasjonal handel med truede arter (The Convention of International Trade in Endangered Species – CITES). Oppdrettere og andre parter som håndterer dyrene, skal følge De fem frihetene (The Five Freedoms for Animal Welfare), utviklet av EU Farm Animal Welfare Council/World Organisation for Animal Health (OIE).
De fem frihetene:
• Frihet fra sult og tørst gjennom tilgang til ferskvann og en diett som opprettholder full helse og styrke.
• Frihet fra ubehag ved å tilrettelegge et passende miljø som inkluderer ly og en komfortabel hvileplass.
• Frihet fra smerte, skade og sykdom ved å forebygge dette eller gi rask diagnose og behandling.
• Frihet til å utøve naturlig adferd ved å tilfredsstille dyrets behov for tilstrekkelig plass, riktige ressurser og selskap av egen art.
• Frihet fra frykt og uro ved å sikre forhold og behandlinger som unngår mentalt lidende.
Bubblerooms Animal Welfare & Material Ethics Policy
Målsättningar for materialer med animalsk opprinnelse i Bubblerooms egendesignede sortiment:
• 2022: 100 % sertifisert lær i henhold til LWG, GRS eller tilsvarende standard.
• 2024: 100 % sertifisert dun i henhold til GRS, RDS eller tilsvarende standard.
• 2025: 100 % sertifisert ull i henhold til GRS, RAF* eller tilsvarende standard
*RAF = Responsible Animal Fibers. Inkluderer RWS, RMS, RAS.
Kvalitetssikring
Vårt mål er at våre plagg skal bli favoritter i garderoben. For at plaggene skal kunne brukes så lenge som mulig, kreves god design, behagelige materialer og høy kvalitet som holder over tid. Kvalitetssikring er derfor en stor og viktig del av vår produktutviklingsprosess.
Produkttester
For å sikre at våre kvalitetskrav oppfylles, kvalitetstestes alle produkter under våre egne merker; Bubbleroom, Bubbleroom Occasion, Happy Holly og Chiara Forthi. Hvert produkt har gjennomgått flere kvalitetstester før de når kundene våre, og før produksjonen kan starte, testes blant annet stoffers fargeekthet før og etter vask, krymping og vridning. Alle metalldetaljer som knapper og glidelåser testes også for nikkel. I tillegg til vårt standardiserte testpakke legges det til spesifikke tester ved behov for å fange opp hvordan materialet holder over tid når det utsettes for ulike påkjenninger i bruksfasen. Testene utføres hovedsakelig hos tredjepartslaboratorier i våre leverandørland, men også internt på hovedkontoret i Borås. At produktene testes før produksjonsprosessen hjelper oss med å korrigere eller stoppe feilaktige produkter tidlig, noe som er gunstig for våre leverandører, vår planlegging og vårt miljøavtrykk.
Når produksjonen er ferdig, kontrolleres ytterligere prøver i form av fraktprøver, og i utvalgte tilfeller utføres større sluttinspeksjoner kalt Final Random Inspections (FRI).
Når forsendelsene har ankommet vårt lager i Borås, tas det stikkprøver fra hver leveranse for en siste kvalitetskontroll. Dette hjelper oss med å oppdage eventuelle feil som kan ha oppstått under transporten. Skulle sene avvik oppdages, har vi ofte mulighet til å rette opp dette lokalt i Borås.
Sluttinspeksjoner
I tillegg til kvalitetstester gjennomfører vi også kvalitetsinspeksjoner på stedet hos leverandøren, Final Random Inspections (FRI). Dette er et ytterligere verktøy for å sikre at produksjonen har fulgt tidligere fastsatte krav angående utførelse, passform, pakking og merking.
Til tross for navnet er ikke utvalgene for sluttkontrollene helt tilfeldige. Kriterier som ligger til grunn for utvelgelsen kan for eksempel være: leverandører der vi tidligere har oppdaget kvalitetsmangler i leveranser, ordre hos nye leverandører, større ordre eller ordre med varer av kompleks design.
Inspeksjonen utføres først når en ordre er ferdigpakket og klar til å sendes. En uavhengig kvalitetskontrollør besøker da produksjonsenheten for å plukke ut et større antall varer basert på en AQL-tabell (Acceptable Quality Limit), som deretter inspiseres og vurderes. Et utvalgt intervall i AQL-tabellen angir hvor mange varer som skal plukkes ut, inspiseres og hvor grensen går for en godkjent eller ikke-godkjent leveranse. Resultatet i inspeksjonsprotokollen viser tydelig om produksjonen oppfyller våre kvalitetskrav eller om tiltak må iverksettes før leveransen sendes. Sluttinspeksjoner er et svært godt supplement til øvrig kvalitetskontroll, og vi ser stor nytte i å oppdage avvik før leveransene har nådd vårt interne lager.
Kjemikaliesikring
Til tross for sin ofte negative klang gjør kjemikalier også mye nytte. Kjemikalier finnes i nesten alt vi omgir oss med – i møbler, klær, mat, medisiner og hygieneartikler. Under produksjonsprosessen av en tekstilvare brukes mange ulike typer kjemikalier for å forbedre varen. Blant annet brukes kjemikalier for å gi stoffet sin vakre farge eller for å gi varen en spesiell egenskap.
Enkelte kjemikalier innebærer imidlertid risikoer for både miljøet, produsentene og sluttbrukerne. Ansvarlig kjemikaliehåndtering er derfor et must. Mangler det kunnskap om risikoer og påfølgende effekter, kan dette føre til store konsekvenser. Bubbleroom jobber derfor mye med kjemikaliespørsmål, og våre leverandører informeres kontinuerlig om nye krav som utarbeides basert på internasjonal, europeisk og nasjonal lovgivning.
Våre produkter må naturligvis ikke inneholde stoffer i nivåer som overskrider reguleringer eller som er forbudt i henhold til gjeldende lover. I mange tilfeller har vi strengere krav enn lovgivningen, og i tillegg tillater vi ikke at våre produkter inneholder stoffer som er oppført som kandidatstoffer i den europeiske kjemikalieforskriften REACH.
Alle våre kjemikaliekrav er samlet i vår kjemikalierestriksjonsliste, også kalt Restricted Substance List (RSL) på engelsk. Vår kjemikalierestriksjonsliste oppdateres to ganger i året i forbindelse med at Det europeiske kjemikaliebyrået (ECHA) oppdaterer lovgivningen. Våre kjemikaliekrav er en del av vårt leverandørkontrakt, som signeres av alle våre leverandører.
For å sikre at våre leverandører følger lovgivningen og at våre produkter ikke inneholder uønskede kjemikalier, utføres stikkprøver på produkter løpende. Hvilke produkter som testes, baseres på en rekke parametere, inkludert om en produkt anses som en risikoprodukt, leverandørens tidligere historikk, og om leverandøren er ny hos Bubbleroom. Hvilke tester som utføres, skjer dermed ikke tilfeldig, men bestemmes ut fra en risikovurdering av produktet og dets produksjon.
Medlemskap i Kjemikaliegruppen
Som en del av vårt kjemikaliearbeid er Bubbleroom medlem av Kjemikaliegruppen. Kjemikaliegruppen er en del av Research Institutes of Sweden (RISE), som har som oppgave å spre den nyeste kunnskapen innen kjemi- og miljørelaterte spørsmål til medlemsbedrifter i tekstil- og elektronikkbransjen. For å holde oss oppdatert om blant annet nye risikostoffer og lovkrav, deltar de ansvarlige for kjemikaliearbeidet jevnlig i Kjemikaliegruppens møter og diskusjonsforum. Disse møtene er også en god arena for å møte andre i bransjen og utveksle kunnskap og erfaringer.
Gjennom Kjemikaliegruppens veiledning «Chemicals Guidance» får våre leverandører informasjon om regulerte kjemikalier, i hvilke prosesser de er mer vanlig, og hvordan disse påvirker miljøet og menneskene i det. En ny utgave av «Chemical Guidance» sendes ut to ganger i året sammen med vår oppdaterte kjemikalierestriksjonsliste.
Håndtering av defekte varer
Til tross for at vi legger store ressurser på kvalitetssikring, går det noen ganger galt. Det kan dreie seg om feil i produksjonen, fuktskadede transporter eller reklamasjonssaker fra våre kunder. Uansett årsak er det avgjørende å ha en solid håndteringsprosess.
Bubblerooms retningslinje er at ingen varer skal destrueres, da dette verken er miljømessig eller økonomisk bærekraftig. Hvis avvik fra våre kvalitetskrav oppdages, har vi ofte mulighet til å rette opp dette lokalt. I første rekke går varen tilbake til ordinær salgskanal, trinn to til utsalg, trinn tre til veldedighetsorganisasjoner, og trinn fire til tekstilgjenvinning.
Sikkerheten til våre kunder er av største betydning for Bubbleroom. Den eneste gangen destruksjon av varer er aktuelt, er hvis de ikke oppfyller nasjonal eller internasjonal sikkerhetslovgivning. Et eksempel er muggangrep under transport der resultatet av for eksempel ozonbehandling og vask ikke anses som tilstrekkelig tiltak.